vrijdag 20 februari 2015

Video: Love - you're doing it wrong

Yann Dall'Aglio, ‘Love - you're doing it wrong’, http://www.ted.com/talks/yann_dall_aglio_love_you_re_doing_it_wrong, TEDxParis 2012 (Oct 2012).

Liefde

Wat is liefde? Het is een moeilijk te definiëren term. (…) Liefde is ook preciezer te definiëren als de begeerte om begeerd te worden.

(…)

Er duikt een fenomeen op, vanaf de 13e eeuw, en vooral vanaf de renaissance, in het Westen, dat zorgt voor de grootste identiteitscrisis uit de menselijke geschiedenis. (…) Het individu is voortaan vrij om al dan niet waarde te hechten aan een houding, een keuze, een object. Maar tegelijk krijgt zijn eigen persoon te maken met dezelfde vrijheid voor een ander om hem al dan niet naar waarde te schatten.

(…)

Vroeger zorgde ik dat ik gewaardeerd werd door me te onderwerpen aan het traditionele gezag. Vandaag de dag verdien ik mijn waarde op de beurs.

(…)

Hoe weersta je de hysterische roep om gewaardeerd te worden? Door mijn nietigheid te beseffen. Ik ben niets. Maar wees gerust: jullie ook.

Zoekwoorden

Isolatie, isolatiegedrag, verbinding, contact

Bijzonderheid

Nederlandse ondertiteling

Link

Yann Dall'Aglio, ‘Love - you're doing it wrong’, http://www.ted.com/talks/yann_dall_aglio_love_you_re_doing_it_wrong, TEDxParis 2012 (Oct 2012).