zaterdag 29 november 2014

Artikel: Haptonomie, haptopsychagogie, haptonomische pre- en postnatale ouder-kindbegeleiding

Drs. C.P.M.O. Op Heij, 'Haptonomie, haptopsychagogie, haptonomische pre- en postnatale ouder-kindbegeleiding', http://www.op-heij.nl/PSYGAGO.pdf, C.I.R.D.H. Centre International de Recherche et de Développement de l'Haptonomie, 1995.

Haptopsychagogie

Haptopsychagogie is een specifiek onderdeel van de haptopsychotherapie en de hapto-analyse, welke, elk op zich, karakteristieke toepassingen zijn van de authentieke HAPTONOMIE, zoals deze door de grondlegger, FRANS VELDMAN, is ontwikkeld en gefundeerd.

(…)

De haptopsychagogie richt zich, als orthopedagogisch-psychologische specialisatie van de haptopsychotherapie en de hapto-analyse, meer in het bijzonder op de behandeling van stoornissen in de zelfwording en de zelfontplooiing van de mens en begeleidt de mens - al gidsend - naar een harmonische gevoelsontplooiing, naar zelfbewustzijn en naar onafhankelijkheid, als een autonoom zelfverantwoordelijk wezen.

(…)

Deze haptonomische, affectief-bevestigende, psychotactiele (be-)nadering voltrekt zich via een lichamelijk nabijheidscontact. Zij is echter beslist geen lichaamsgerichte therapie en ook niet vergelijkbaar of verenigbaar met lichaamsgeoriënteerde technieken of methoden.

Link

Klik hier voor het artikel.